Koska teen asiat mielummin vähän yli kuin alle, tarjoaa venäläinen datša puutarhahaaveelleni hyvän lähtökohdan.
(Kuvat Pinterest-albumeistani)
"Datša on venäläinen kesämökki tai vapaa-ajan asunto. Datša sijaitsee tavallisesti 1–2 tunnin paikallisjunamatkan päässä kaupunkiasunnolta ja on usein suhteellisen vaatimaton rakennus, mutta se voi olla myös hieno huvila." kertoo Wikipedia.
Mielestäni datša eroaa suomalaisesta kesämökistä siinä suhteessa, että monelle datšalle mennään ensisijaisesti viljelemään maata ja niiden merkitys on huonoina aikoina ollut perhekunnille suuri. Ehkäpä datša on jonkinlainen sekoitus kesämökkiä ja siirtolapuutarhaa.
Olen matkustanut Venäjällä Viipurin alueen syrjäkylillä ja ihaillut pieniä peltojen ympäröimiä mökkejä. Yksinkertaisimmat mökeistä eivät ole puutarhavajaa kummempia, hienoimmat taas tavallisia omakotitaloja. Eräällä kylällä ihmettelin vieri viereen kaivettujen maakellareiden jonoja ja mietin miksi suomalaisilta siirtolapuutarha-alueilta maakellarit puuttuvat kokonaan.
Kuten tätini asian joskus ilmaisi, olen lapsesta asti ollut "vähän itään päin kallellaan". Ihastukseni on lähinnä esteettinen eikä siihen sisälly sen suurempaa ideologiaa. Olen aina pitänyt venäläisestä kuvataiteesta ja arkkitehtuurista. Nämä vaikutukset tulevat tulevaisuudessa näkymään myös oman mökkini ulkoasussa.
Koska teen asiat mielummin vähän yli kuin alle, tarjoaa venäläinen datša puutarhahaaveelleni hyvän lähtökohdan. En ole kovinkaan kiinnostunut viljelemään maata vain huvikseni, vaan haluan tehdä asioita joilla on omassa arjessani enemmän merkitystä. Uskon puhtaan itse kasvatetun ruuan olevan paras lääke aika moneen vaivaan ja jos samalla saan kauppalaskujani pienennettyä, vielä parempi.
Olen päässyt jo hyvin datšamummoilun alkuun. Viipurista ostetut siemenet ovat tuottaneet monta satoa, mökkini uusvanhat ikkunat ovat oikeaa "venäläistä" mallia ja itäiset talvivalkosipulit odottavat taas seuraavaa kasvukautta mullan alla.
Minkälaisia haavekuvia sinulla on? Oletko sielultasi myös valkosipulimummo vai sykkiikö sydämesi enemmän ehkä ranskalaisille maalaiskylille, lapin tuntureille tai kenties alppimajoille?
Comments