top of page
Writer's pictureOmavarainen vegaani

Itse tehty omenaviinietikka / omenasiiderietikka

Olen aikaisemmin tehnyt etikkaa omasta omenasiideristä. Olen kuitenkin jo pidemmän aikaa halunnut kokeilla omenaviinietikan tai omenasiiderietikan (kumpikaan termi ei ihan istu tähän) valmistamista omenankaroista ja kuorista, jotka muuten päätyisivät kompostiin. 


Netti on pullollaan erilaisia englanninkielisiä omenaetikkareseptejä ja yhdistelin niistä itselleni sopivan. Etikan valmistus on helppoa, mutta aikaa vievää sillä valmiista etikasta pääsee nauttimaan vasta kuukausien odottelun jälkeen.  


Katso youtube-videoltani vinkkejä etikan valmistukseen ja muita syksyn tunnelmia mökistäni tai lue ohje alta.


Omenaviinietikka ohje


Tarvitset sokeria, suuria lasipurkkeja, kankaanpaloja ja esimerkiksi omenapiirakan valmistuksesta tai omenarenkaiden kuivaamisesta ylijääneitä tähteitä. Voit nopeuttaa prosessia käyttämällä apuna kaupan aitoa omenasiiderietikkaa tai sen mukana tullutta etikkasientä eli “motheria”. 



  • Kerää omenankarat, kuoret ja lohkot suuriin hyvin pestyihin lasipurkkeihin. Jätä noin ⅓ purkista tyhjäksi, jotta omenoita mahtuu sekoittamaan. 

  • Täytä purkit vedellä ja lisää sokeria. Sopiva sokerimäärä on noin ruokalusikallinen litran purkkiin, kaksi kahden litran purkkiin jne. Peitä purkkien suu hyvin tiiviillä kankaalla hedelmäkärpästen takia.

  • Voit lisätä purkkeihin lorauksen valmista aitoa omenasiiderietikkaa tehostamaan prosessia.

  • Aseta purkit varjoon huoneenlämpöön ja sekoita omenoita vähintään kerran päivässä erityisesti ensimmäisen viikon ajan, muuten pinnalla olevat omenat homehtuvat. 

  • Jatka sekoittelua kahden viikon ajan, huomaat kuinka omenoiden väri muuttuu ja seos alkaa kuplia ja käydä.

  • Siivilöi omenat pois ja palauta etikka takaisin lasipurkkeihin. Peitä jälleen kankaalla ja jatka seisottamista huoneenlämmössä vielä vähintään kuukauden verran. 

  • Jos prosessi on ollut erityisen onnistunut tai käytit apuna kaupan etikkaa, pinnalle saattaa kehittyä ohut valkoinen kalvo. Kalvo voi olla harmitonta hiivaa tai uusi etikkasieni. Tässä etikan valmistus muistuttaa sienellä valmistettavan kombuchan tekemistä. Epätasainen, erityisesti sininen väri ja ikävät halut viittaavat siihen, että seos on homeessa ja valitettavasti pilalla. 

  • Kuukauden jälkeen voit maistella etikkaa ja jatkaa prosessia, tai halutessasi pullottaa etikan käyttöä varten. Maku muuttuu ja kehittyy vielä pullossakin. 



Terveisin, Stella

Comments


bottom of page